Het is weer de meimaand ook wel Mariamaand genoemd, waarin vele van ons een of meerdere keren de rozenkrans zullen bidden. Wil ik even u vragen om ook te denken aan dit al oude verhaal waarin Bernadette een verschijning kreeg van

                                                               

  

         “onze lieve Vrouwe van Lourdes”

in het jaar 1858.

Op 11 februari 1858 kreeg Bernadette Soubirous de eerste verschijning van ‘een vrouwe’ zoals ze zelf zei. Het meisje was de 14-jarige dochter van een werkeloze molenaar. Ze was arm en zo traag van begrip dat ze niet eens de antwoorden van de catechismus uit haar hoofd kon leren. Het zal ongeveer 25 februari geweest zijn bij een volgende verschijning, dat de Vrouwe het meisje vroeg naar de bron in de rots te gaan en wat water te drinken en zich ermee te wassen. Bovendien gaf de Vrouwe te kennen dat er een kapel moest komen ter ere van haar zodat de mensen ernaar toe konden gaan om te bidden, dit werd de Bedevaart die wij nu nog vandaag de dag kennen. Toen het kind over dit alles aan de pastoor vertelde was hij aanvankelijk zeer terughoudend. Hij droeg het meisje op de Vrouwe te vragen naar haar naam. Het meisje kwam terug met het bericht  dat de Vrouwe had gezegd: “ Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”. Door het antwoord dat Bernadette de pastoor gaf, geloofde hij in de echtheid van de verschijningen.  

                                                           

Vier jaar eerder had de toenmalige Paus het dogma afgekondigd van Maria’s Onbevlekte Ontvangenis. Maar dat een eenvoudig, wat dommig kind als Bernadette deze woorden in de mond nam, dat kon ze eenvoudig niet van zichzelf hebben. Alles bijeen herhaalden zich de verschijningen achttien keer De laatste vond plaats op 16 juli ook in 1858.

 

Nog geen veertien dagen later had de bisschop van Tarbes er al een commissie opgezet om te onderzoeken wat hier aan de hand was. Het duurde bijna drie jaar voor de commissie met haar eindoordeel kwam, dat het hier zeer waarschijnlijk authentieke verschijning betrof. De gelovigen werd toegestaan naar deze plek op bedevaart te gaan. Op aanwijzingen van Bernadette vervaardigde de beeldhouwer J. Fabisch een beeld van de Vrouwe dat vanaf 1864 een plaatsje kreeg in de grot van de verschijningen. In 1876 kon men de kerk inwijden die er gebouwd was. Pas Vijfentwintig jaar later was ook de eronder liggende Rozenkranskerk klaar.

Vandaag de dag komen er elk jaar zo’n twee miljoen mensen naar Lourdes onder wie vele zieken die er meestal bemoedigd en getroost weer vandaag komen. Sinds de bedevaarten op gang zijn gekomen, zijn er zestig officieel erkende wonderen gebeurd. Van vele andere wonderbare gebedsgenezingen en verhoringen wordt nog onderzocht of zij als wonder kunnen worden erkend. Produceerde de bron op het moment van de verschijning een klein waterstroompje, tegenwoordig geeft ze ruim honderdduizend liter water per dag.

 

   Bernadette

werd in 1925 zalig en in 1933 Heilig verklaard

Haar sterfdag is zestien April van het jaar 1879   

 

   

Bron: Heiligen.net                                                                                                                                                                                    

Veel kleine geloofsgemeenschappen zoals Mariënvelde gaan de strijd aan om het hoofd boven water te houden. Vandaar mijn overweging ter bemoediging gehouden op Vrijwilligerszondag 11 januari 2015 j.l.

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
Parochie Sint Ludger

Vieringen

December 2018
M D W D V Z Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31