Logo Parochie

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

r.-k. Parochie Sint Ludger

SintLudgernu.nl | elke dag open

 

Als je door een moeilijke periode in je leven gaat, komt er veel op je af. Soms wordt je gesteund door je vrienden en soms is er sprake van verwijdering. Hetzelfde kan gebeuren met je geloof. Sommigen ervaren daardoor steun, anderen gaan twijfelen aan God of laten hun geloof helemaal los. Uit de levenservaring van een dame over de negentig hoorde ik dat ze ook veel twijfelde in de tijd dat ze bijna zonder geld een periode moest overbruggen als mantelzorger voor verschillende leden van haar naaste familie. De dominee had toen tegen haar gezegd: “Je kunt twijfelen, maar houdt dat ene draadje vast”. Ze was daarin geslaagd en nu heeft het leven haar veel goeds te bieden, wat ze extra ervaart, doordat ze er God voor kan danken. “Je wordt er sterker van”. Dat draadje kan voor iedereen verschillend zijn, de een ervaart dat in elke week naar de kerk te gaan, een ander door de natuur, een hobby waar je hart en ziel in legt of door te bidden. Wat zou jouw draadje zijn? Als je je het bewust bent, kun je het ook gemakkelijker doorgeven aan je kinderen. Juist als kinderen zien dat jij in moeilijkheden terug kunt vallen op je geloof, maakt dat indruk.

'Het is beter te geven dan te ontvangen´, zegt een bekend spreekwoord. Maar is dat wel zo..??

Is het niet veel beter om een goede balans te zoeken tussen geven en ontvangen. Veel mensen zijn goed in geven. Ze delen tijd, aandacht, liefde, zorg, een luisterend oor en een open hart. Soms geven ze zelfs zoveel van zichzelf weg dat ze leeglopen. Het lukt hen dan vaak niet meer om hun energiepeil weer aan te vullen. Op dat soort momenten kan het juist ook heel fijn zijn om te ontvangen. Toch zijn veel mensen minder goed in ontvangen. Ze hebben moeite om toe te laten dat anderen iets voor hen doen of aan hen geven.
Hoe zorg je voor evenwicht en stabiliteit tussen geven en ontvangen?
Er lijkt een trend te ontstaan, dat geven om niet meer en meer naar de achtergrond verdwijnt in onze samenleving. Dit geldt niet alleen voor geld of materiële zaken, maar ook voor zaken zoals emoties, liefde, vriendelijkheid, complimenten. Er zijn psychologen, die aangeven dat delen zonder iets terug te verwachten je een bijzonder gevoel van voldoening en geluk kan geven. Zodra je iets terugverwacht is het een voorschot, een investering waarvan je in de toekomst rendement verwacht. Geven zonder iets terug te verwachten is ook een bijbels principe.
Geven en ontvangen, hoe ga jij er in jouw gezin, situatie op een evenwichtige wijze mee om…..??

De scholen zijn weer begonnen en als ouder wil je niets liever dan dat je kind happy is op school, dat het zich goed voelt in de groep. Dat  je zoon of dochter niet gepest wordt maar ook, dat hij of zij niet gaat pesten. Je vraagt je soms af hoe het mogelijk is dat er zoveel er nog zoveel gepest wordt, terwijl er zoveel aandacht is voor pestgedrag. Elke school heeft immers pestprotocollen en vertrouwenspersonen. Leerkrachten weten waar ze op moeten letten en hoe ze in kunnen grijpen. Ouders van nu worden op alle mogelijke manieren van het verschijnsel op de hoogte gesteld en toch….  het gebeurt nog steeds.

0-4 jaar

De ontspanning is in menig huishouden met kleine kinderen ver te zoeken. Sommige ouders hebben de pech dat hun baby veel huilt en lopen na de zoveelste doorwaakte nacht op hun tandvlees. Anderen proberen tussen het halen en brengen van school naar zwemles, vriendjes en oppas, nog ergens even wat tijd te zoeken om een boekje te lezen met de kleinste. Het leven van veel ouders is druk en vol. Het ene moet je en het andere wil je. Ook wordt er vanuit de samenleving veel van ouders verwacht en heersen er ook allerlei beelden over wat een ´goede ouder´ is. Dit alles kan je zelf behoorlijk stress geven en soms ook onrust bij je kind(eren). Om wat meer rust te krijgen, zou je bijv. elke dag 1 minuut kunnen gaan zitten met je ogen dicht. Voel wat je voelt en ga dan weer verder met waar je mee bezig was. Maak er na een week eens 2 minuten van enz. Tot je een wat langere tijd kunt zitten of liggen en je hoofd leeg kan maken.

Vieringen

Juli 2018
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Activiteiten

Juli 2018
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31