Op zaterdag 9 november aansluitend na  de Eucharistieviering van 19.00 uur met het gemengd koor, willen wij een avond organiseren  voor allen die zich hebben ingezet voor onze geloofsgemeenschap zoals de koren, kosters, lectoren, ook de diverse werkgroepen zoals bloemen, begraafplaatsen tuinen, schoonmaak, parochiebladen en speciaal aandacht voor de lectoren en voorgangers van  woordcommunie vieringen, ook zij allen doen dit alles als vrijwilliger voor onze geloofsgemeenschap, zonder al deze mensen zou onze geloofgemeenschap niet meer kunnen functioneren.

 

Wij nodigen u als vrijwilliger uit bij  zaal De Boer na de viering van 19.00 uur.

Om een goede afstemming van de avond te verkrijgen is het wenselijk dat men zich even opgeeft, de koorleden kunnen dit doen bij Willem van Ooijen, overigen kunnen zich aanmelden via mail;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefonisch;   06 5583 1370. Of een briefje in de bus bij de kerk.

Graag aanmelden voor 5 november, zodat wij de avond hierop kunnen afstemmen.

 

Bij voorbaat dank voor uw medewerking  en dat het  weer een gezellige avond mag worden, Beheercommissie  H. Agatha. / Sint Ludger Harreveld.

 

Doel:   optreden bij het parochie Kirchweifest en de orgel inwijding van de kerk in Ciacova, Roemenië. (Dit orgel werd ter beschikking gesteld door onze locatie en kwam via Caritas in Roemenië terecht).

Vrijdag 14 juni

Vier heren van Caritas, te weten Alex ten Have, André van Uem, Bennie Beerten en Guus Schepers, die al jaren lang goede contacten met 2 pastores en veel gelovigen hebben, kwamen met het idee om het Kirchweifest met ondersteuning van ons koor te vieren. Na veel overleg en organiseren, konden we vrijdag 14 juni om 8.30uur met 20 personen bij café de Boer in Harreveld vertrekken.

Willie van Ooijen is geboren en getogen in Lichtenvoorde. Zijn opa en vader komen uit Den Haag. In verband met het bouwen van kerktorens in Zieuwent en Lichtenvoorde zijn ze in de achterhoek gekomen. Tijdens zijn arbeidsloopbaan had Willie een tuincentrum, hoveniersbedrijf en boomkwekerij aan de Europalaan, welke inmiddels is overgenomen door 2 van zijn 3 zonen.

Hij is 23 jaar geleden verhuisd naar zijn nieuwe woning op de grens Harreveld/Lichtenvoorde en kreeg meer tijd voor het sociale leven.

Willie was als kind al betrokken bij de kerk. Het geloof is altijd belangrijk geweest voor hem. Hij is jarenlang misdienaar (op de foto1956: het linker jongetje) en later acoliet geweest.

 

Uiterlijke inleverdatum van de intenties voor de uitgave van juli en augustus 2019 is het  spreekuur op maandag 20 mei 2019.

Voor de uitgave van september 2019 is dat het spreekuur op maandag 15 juli 2019.

Op maandag 29 juli en maandag 12 aug. komen de spreekuren te vervallen i.v.m. vakantie.

 

Voor het eerst in onze geschiedenis zijn in ons land meer mensen ongelovig dan gelovig. Nog maar een kwart van de Nederlanders is lid van een kerk.Het aantal regelmatige kerkbezoekers is nog veel lager. Dat is een gegeven.Slechts 1% van de bevolking bezoekt regelmatig de katholieke kerk.Bovendien is de gemiddelde leeftijd van deze kerkbezoekers hoog. Dat zien we in onze kerk ook.

Dat roept de vraag op of geloven nog wel toekomst heeft.

Misschien toch wel, maar het wordt anders dan wij in onze kerktraditie gewend zijn.We zien leegloop in de kerken, maar dat betekent niet dat mensen niet meer op zoek zijn naar zingeving. We denken dat veel mensen, ook jonge mensen, daar juist naar op zoek zijn. 

Mensen zijn op zoek naar andere vormen, naar alternatieven voor de strakke leer en dogma’s die mensen van verschillende geloven van elkaar scheiden, maar ook verdeeldheid oproepen binnen religies. 

Er is veel belangstelling voor mindfulness, leven met aandacht zonder oordelen, en spiritualiteit. Anderen ervaren wat hen te boven gaat in kunst of in de natuur.Dit is niet aan een bepaalde religie verbonden. 

Zingeving is zoeken naar de zin, de bedoeling van het leven. 
Zingeving is de behoefte, dat wat we doen in het leven, een waarde heeft. 
Het is een actief proces en zo oud als de mensheid zelf. 

Lange tijd werd een religieuze visie op de werkelijkheid algemeen aanvaard. Religies gaven aan waar het in deze wereld om draait en wat het uiteindelijke doel ervan is. Er zijn regels, wetten, waarden en normen opgesteld hoe je, volgens die opvatting, het dichtst bij de betekenis van het leven komt. Een religie voorziet in een aantal wezenlijke menselijke behoeften zoals:zingeving, structuur en veiligheid in het leven, steun en troost in moeilijke tijden en de behoefte aan inspiratie voor het praktisch handelen.

Blijven er nog wel kerken?Het ziet er op dit moment niet rooskleurig uit. Kerken sluiten.Vóór 2026 zullen ook in de Ludger-parochie 6 van de 9 kerken sluiten, waaronder onze Agathakerk.

 

Het is aan ons om als dorps- en geloofsgemeenschap na te denken hoe we met het gebouw om willen gaan. Dat vraagt saamhorigheid en een nieuwe visie.

Hoe willen wij in de toekomst ons geloof beleven? Blijven we elkaar hier ontmoeten om te vieren, naar muziek te luisteren, te zingen,in gesprek te gaan? 

In welke vorm? Waar is behoefte aan? Hoe worden mensen van alle leeftijden aangesproken?
Vragen waar we nu nog geen antwoorden op hebben.

Er ligt een mooie uitdaging voor ons…

Geloofsgemeenschap Harreveld

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus

Vieringen

September 2019
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30